Toprak Seçimi

Yetiştirdiğimiz bitkiler ne olursa olsun toprak çeşidi ve toprak çeşidine göre ekim-dikim yapılması çok önemlidir.Zira bitkiler de biz insanlar gibi kimi yerlerde yaşamayı severler kimilerinde ise gelişemezler ve kısa sürede ölürler.Bu yüzden de toprak seçimi daha doğrusu toprağa göre bitki seçimi çok önemlidir.

Bu kapsamda üniversitelerin bitki fizyolojisi labaratuvarında ıslah çalışmaları yapılmaktadır.Peki nedir bu çalışmalar? Bitkinin farklı stres ortamlarında daha iyi verim verebilmesi için yapılan çalışmalardır.Bunların içerisinde tuzluluk oranı yüksek,bazı minerallerce zayıf topraklar,kum gibi toprak çeşitleri yer almaktadır.Yapılan ıslah çalışmaları sonucunda da tarım yapılabilirliği az olan topraklarda, tarım yapılabilir hale getirilmektedir.

Aşağıda bazı toprak çeşitleriyle ilgili bilgiler bulunmaktadır:
Killi Toprak: Sert ve az geçirgen özellikli, kırmızı renkli toprak çeşididir. Killi toprak kışın nemli ve ağır olur. Sıcak havalarda sertlerşir ve kurur. Bitki çeşidine göre belirli miktarlarda kullanılır. Besin maddesi değeri bakımından yoğundur. Nemli toprağı seven bitkiler için bu tip topraklar uygundur.
Komposto: Bu tip topraklar; bitki parçaları ve organik madde artıklarının çürütülmesinden meydana gelen topraktır. Bu tür toprakların kullanılması için en az 1-2 yıl dinlenme süresine gereksinim vardır. Bu dinlenme süresi sonucunda elde edilen toprak daha verimli olur. Besin maddesi değeri bakımından yoğun topraklardır.
Torf: Bu tip topraklar; bataklık bitkilerinin uzun süre su altında kalarak çürümesinden meyadan gelen topraklardır. Besin maddesi değeri bakımından zayıf topraklardır. Bu tip toprakların asidik özellikleri kuvvetlidir. Çok geçirgendir ve su tutma kapasitesi kuvvetlidir. Yeni bitki yetiştirilmesi için uygulanan köklendirme işleminde kullanılacak en uygun toprak çeşididir.
Funda Toprağı: Funda toprağı üç çeşittir. Bunlar; çok kumlu, az kumlu ve yaprak çürüntüsü ile karışık topraklar. En iyi funta toprağı; beyaz kumu bulunan, dere veya vadi gibi yerlerden sel ya da yağmurların etkisiyle biriktirilip elde edilmiş topraklardır. Besin maddesi değeri bakımından zayıftırlar. Geçirgen ve hafif topraklardır.
Bahçe Toprağı: Bahçelerde tarım yapılırken kullanılan topraklardır. Bu tip toprak kullanırken; yanmış çiftlik gübresi ile toprağın karıştırılarak kullanılması istenilir. Besin maddesi değeri bakımından yoğun topraklardır. Orta derecede su tutma kapasitesine sahip topraklardır. Humus bakımından zengindir.