Amaca Göre Çiçekler
Çiçek Çeşitleri
Fiyata Göre Çiçekler
Müşteri Hizmetleri

Saksı Çiçeği Bakımı

Çiçek Saksı Bakımı

Hayatımızın en önemli anlarında sevdiklerimizden o günün anlam ve önemine istinaden gelen çiçeklerin bakımı zor ve zahmetlidir. İşte bunun için edinmeniz gereken bilgiler;

Çiçekler için en önemli iş onların toprak bakımıdır. Pencerelerimizi ve evimizin köşelerini süsleyen saksı çiçekleri nazik ve naiftir. İşte bu yüzden topraklarına nasıl bakılmalı ve bakımı nasıl olmalı çiçeğin toprağı ne zaman değişir, ne sıklıkla toprağa gübre katılmalıdır gibi soruların yanıtlarını bilmek gerekir.

Evinizin Rengi çiçeklerinin toprak bakimi nasıl olmalı?

İlkbaharın başlangıcı toprak değiştirmek için en uygun zamandır.

Her yıl gübrelenen toprak çiçeklerin daha canlı olmasına yardım eder.Gübre bitkiler için topraktaki gerekli minareleri sağlayacaktır.

Birçok saksı çiçeği için az miktarda güvercin gübresini topraklarının içine karıştırmanız çok faydalı olur. Toprağın daha kolay hava alması için  temiz ince kum ile karıştırmakta çiçeğin solmasını ve sararmasını engeller.

Bu konularda ilginizi çekebilir;

·Kurumuş saksı çiçekleri yeniden nasıl canlandırılır?

En sevdiğiniz çiçekler küçük dikkatsizler nedeniyle solmaya başlayabilir bu gibi durumlarda çiçeğinizin toprağının bakımını yapıp çiçeğin cinsine göre güneş görmesini sağlayın.

Orkide Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Orkide en hassas çiçeklerden biridir. Bazı çiçek severlerin dediği gibi; Orkide sizin onu sevmediğinizi hissettiği zaman solmaya başlar.Orkidenin toprağına dikkat edilmelidir. Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç ...

·Çiçeklerim İçin En Uygun Saksı Hangisi ?

Günümüzde çiçekler için en büyük sorun saksı olsa gerek çünkü evimizin mimarisine göre çiçek saksıları beğeniriz ama saksının çiçek ile uyumu noktasına neredeyse hiç dikkat etmeyiz.  Evimiz için beğendiğimiz bir saksı çiçek için uygun değil ise  o saksının içine uygun bir toprak saksı yerleştirebiliriz. Bu çiçeğin daha kolay yerini benimsemesini sağlar.

Tatilde Çiçeklerin Kurumaması İçin Ne Yapılır ?

Evde yetiştirdiğiniz çiçekler siz tatile gittiğinizde yalnız kalacaktır. Su ve güneş ihtiyaçlarını tek başlarına gideremediklerinden tatile çıkmadan önce bir takım önlem almanızda fayda var.  Bunun için en kolay ve en sağlıklı yöntem akıllı saksılar almanızdır. Bu şekilde normal zamanda bile çiçeğinizi sulamayı unutmamış olursunuz.

ÇİÇEKLİ BİTKİLER
Çiçekli bitkilerin iyi gün ışığına normal bir ısıya nemli bir ortama ve toprağa ihtiyacı vardır.
IŞIK: Çiçekli bitkilerin gün ışığı alan bir ortamda bulundurulması bitkile riçin faydalı olacaktır. Özellikle evinizin yada iş yerinizin doğu yada güney kısımlarında bulundurulması yeterli olacaktır.
ISI:Çiçekli bitkiler gece 50-60F gündüz 65-70F ısı ortamında bulundurulması çiçeğin ömrünü uzatacaktır. Özellikle radyatör ve hava akımlarından uzak tutulması gerekmektedir.
NEM: odanın nem oranına dikkat etmek gerekir. Toprağın ve hatta saksının nemli olması bitkinni verimliliğini arttıracaktır. Sulama yapılırken suyun toprağın bütününe yayılması sağlanmalıdır. Bunun için en iyi yöntem su dolu bir kovaya saksı batırılarak hava kabarcıkları sona erinceye kadar saksının su içinde tutularak yapılır. Bu işlem bittikten sonra suyun saksıdan süzülmesi sağlanmalıdır.
YEŞİL BİTKİLER
IŞIK: Yeşil bitkilerde tıpkı çiçekli bitkiler gibi gün ışığı olan yerde bulundurulmalıdır. Kesinlikle direkt güneş ışığı görmemelidir. Sonbahar kış ve ilk baharlarda bulunduğu mekanın doğu ve güney kısımalrında bulundurulması gerekir eğer böyle bir ortam yoksa suni ışıktan faydalanmalıdır.
SULAMA: Toprak daima nemi tutulmalı ve sulama işlemi sırasında toprağın tamamına suyun geçmesi sağlanmalıdır.
ISI: Gece 60-65 F gündüz 70-80 F ısı altında bulundurulması gerkemektedir.                                                                                                                                                                         
SAKSI ÇİÇEKLERİNİN KIŞ BAKIMI :
Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir.  Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak veya köpük  koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın.Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir. Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Agaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın. Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir.Kışın GÜBRELEME YAPMAYINIZ. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.
ilkbahar bakımı:Yılın bu zamanı yenidenbüyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır.Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün. Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır. Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençce daha sık kök budaması yapabilirsiniz. Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır.İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız. Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O ZAMAN : Daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin. Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hfata direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.  
SAKSI ÇİÇEKLERİNİN YAZ BAKIMI :
Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır.Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın. Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın. Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaorak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın. Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar  
SAKSI ÇİÇEKLERİNİN SONBAHAR BAKIMI :Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin.Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.  
SAKSI DEĞİŞTİRME :
Belirli kurallara dikkat edildiği sürece saksı değiştirmek zor değildir.
Saksı değiştirmede dikkat edilecek hususlardan biri bitkinin fizyolojik durumu ile ilgilidir. Büyümenin gözle görünür yavaşlaması, bitki renginde solgunluk (hastalık haricinde) köklerin saksının deliklerinden çıkması gibi. Diğer önemli bir husus da, değiştirilecek saksılarla ilgilidir. Eğer saksı yeni ise kullanılmadan önce kireçsiz suda 24 saat bekletilmeli suyu tamamen emmesi sağlanmalıdır. Bu kural toprak saksı için geçerlidir. Eski saksılar ise içi ve dışı su altında iyice fırça ile temizlendikten sonra kullanılmalıdır. Temel kurallardan birisi de saksı drenajının iyi olmasıdır. Suyun saksının dip kısmında birikmesi köklerde çürümeye yol açacaktır. Ancak kırık saksı parçalarıyla yapılan basit bir drenaj (suyun akışının düzenlenmesi) çıkabilecek problemleri ortadan kaldıracaktır.
Değiştirme işlemine gelince; Değiştirilecek saksıdaki bitki toprak yüzeyinden sol elin yüzük parmağı ile işaret parmağı arasına alınır, saksı sağlamca tutularak ters çevrilir. Saksının bir kenarı hafifçe sert bir yere vurularak bitkinin serbestçe saksıdan çıkması sağlanır. Yeni saksının dip kısmındaki su akıtma deliğinin üzerine birkaç saksı kırığı konduktan sonra üzerine 3 cm kadar taze toprak konur, bitkinin köklerinden, eski toprak silkelendikten sonra saksının ortasına gelecek şekilde oturtulur. Kalan boşluk taze toprakla saksının üst düzeyinde 1-2 cm boşluk kalacak şekilde doldurulup sert bir yere vurularak toprağın sıkışması sağlanmalıdır. Değiştirme işlemi bittikten sonra toprak tümüyle nemli duruma gelinceye değin su verilir ve güneş ışığı almayan aydınlık, ılık bir yere yerleştirilerek köklerin yeni ortamlarına uymaları sağlanır.
Saksı toprağının değiştirilmesi gibi gevşetilme yoluyla havalandırılması da önemlidir. Bu işlem için.uç kısmı hafif sivri tahta çubuktan yararlanılabilir. Köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

Kutuda 50 Kırmızı Gül
Kutuda 50 Kırmızı Gül
5200TL +KDV Satın Al
Kutuda 50 Kırmızı Gül
Kutuda 50 Kırmızı Gül
5200
Söz Nişan Çiçeği
Söz Nişan Çiçeği
4876TL +KDV Satın Al
Söz Nişan Çiçeği
Söz Nişan Çiçeği
4876
21 Kırmızı Gül Buketi
21 Kırmızı Gül Buketi
1624TL +KDV Satın Al
21 Kırmızı Gül Buketi
21 Kırmızı Gül Buketi
1624
Kutuda 101 Yapay Kırmızı Gül
Kutuda 101 Yapay Kırmızı Gül
6500TL +KDV Satın Al
Kutuda 101 Yapay Kırmızı Gül
Kutuda 101 Yapay Kırmızı Gül
6500

    
  
     Müşteri HizmetleriMüsteri Hizmetleri     YardımYardim Sosyal MedyaIletisim
Logolar Facebook Twitter Google Plus Blog
 
Ciceksatis
 Copyright © 1997-2015 Tüm Hakları  Çiçeksatış Anonim Şirketi'ne aittir.                                                                                                                                                                                                  Design: Ciceklive